Fönsterskola 3

Fönsterskola nr3

Steg 3 - Nerplockning och uppmärkning av fönster, arbete i karm, demontering av beslag

Hör du till dem som någon gång plockat ner fönster utan att märka upp dem i tron att de passar på vilken plats som helst? I så fall vet du att det ofta finns små skillnader som gör att det blir mycket extra arbete att få fönsterbågen att hitta tillbaka till rätt plats. Var därför noga med att märka upp varje fönsterbåge så att du vet var de ska sitta när du är klar! Montera ett fönsterparaply eller en byggskiva i öppningen som skyddar mot väder och vind.

Ta in fönsterbågarna i din verkstad och demontera alla beslag som måste tas bort för att du ska kunna renovera på ett effektivt sätt, exempelvis fönsterlås, persienner, persiennbeslag och hörnjärn etc. Gamla hörnjärn kan vara svåra att ta bort då skruvskallarna brukar vara fulla med färg. Försök att först rensa skruvens spår och var noga med att använda en bits eller skruvmejsel som passar bra.
En slagskruvmejsel kan vara ett bra hjälpmedel. Om du vill kan du också värma med t ex en varmluftspistol så blir färgen enklare att ta bort.

rostiga beslag

Så här rostigt kan det vara under ditt hörnjärn.

Nu är det dags att börja med karmen. Ta bort all gammal tätningslist samt ev. häftklammer, nubb,
lim- eller tejprester. Tvätta med målartvätt. Värm det gamla färgskiktet och ta bort färgen åtminstone på karmens bottenstycke och en bit upp på karmens sidostycken. Med en Speedheater Cobra kommer du lätt åt att mjuka upp färg ända in i hörnen. Övrig hårt sittande färg kan sitta kvar, men var noga med att skrapa och runda av så kallade fettkanter. Mattslipa därefter hela karmen och borsta eller dammsug bort allt damm. Därefter är det dags att grundolja/grundmåla. Följ färgfabrikantens anvisningar beroende på vilket färgsystem du använder. En grundregel är att använda samma färgtyp som tidigare. Om fönstret tidigare är målat med exempelvis linoljefärg fortsätter man med linoljefärg. Om du inte vet vilket färgsystem som använts tidigare kan man i de flesta välsorterade färgaffärer få låna ett testkit för att ta reda på detta. Säkerställ att virket i karmen är torrt med hjälp av en fuktmätare innan du målar. Fuktigt virke måste torka genom att du väntar eller skyndar på torktiden med en kupévärmare eller liknande.

Finns det rötskador i karmen? Var i så fall noga med att ta reda på orsaken och åtgärda den. Små skador kan lagas med kemiskt trä men på större skador behöver man göra en så kallad trälagning. Vänd dig till en yrkesman om du är osäker på hur man gör.

 

I nästa avsnitt berättar vi hur du tar bort gammal färg och fönsterkitt på fönsterbågar samt hur du
ska tänka om det finns rötskador.