Frågor och svar

Här har vi samlat några frågor och svar som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen till rätt produkt för ditt ändamål!

Här finns svaren på de frågor vi oftast får från våra kunder. Hittar du inte det du söker här kan vi tipsa om länken längst ner på sidan för Bläddra i katalog där du kan bläddra i vår produktkatalog. Det kan upplevas lättare att få en överblick i katalogen och den är även fylld med teknisk information.

Längst bak i katalogen har vi samlat en del tips- och tricks-information.

Den informationen finns samlat under instruktioner som ni hittar länk till längst ner på hemsidan. Vi har även våra instruktionsfilmer som ni hittar här.

Om du har frågor du inte finner svar på är du alltid välkommen att ringa oss på 0392-36010 så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig.

Frågor om tätning

Hur tätar man fönster och dörrar? Välj rätt tätlist.

Hur tätar man fönster, och hur stor ska tätningslisten vara? Vad är rätt tätningslist? Hur tätar man en dörr? Frågorna är många och det finns en mängd olika tätningsprofiler på marknaden, många av dem går inte att få tag på längre.

Men för att täta en dörr eller fönster fungerar det nästan alltid med en standardprofil. Du behöver dock veta om det är en list för limning eller spår du har. Våra spårlister passar i ett 3 mm sågspår.

Om du inte vet hur stor din tätlist ska vara eller om det är svårt att mäta den gamla, mät den största glipan mellan båge och karm med häftmassa eller liknande genom att sätta den i glipan och stänga och sedan mäta massans höjd. 

Om glipan är "ojämn" runt dörren så är det bra att använda en silikonlist då den är flexibel. Har listen 8 mm i diameter så rekommenderar vi den för glipor som varierar mellan 1,5-7 mm då den kan klämmas ihop.

Här hittar du vårt sortiment av konsumentförpackade tätningslister:

https://www.leifarvidsson.se/tatningslist/tatningslist-konsumentpack-8m

 

Är din ytterdörr krokig? I så fall kan det vara svårt att täta den med vanlig tätningslist och dörren kan bli svår att stänga. Men vi har lösningen som du hittar här:
https://www.leifarvidsson.se/tatningslist/dorr-och-porttatning/dorr-och-troskeltatlist

 

Det kan också vara så att din dörr inte tätar eller att den släpper in ljud trots att du har en bra tätlist, detta kan bero på att dörrkonstruktionen i sig inte är ljuddämpande, eller att dörren inte är korrekt monterad/justerad. Viktigt är även att akustikfog/drevning mellan karm och vägg är korrekt utfört.

Frågor om ventilation

Hur får man bort kondens på fönster?

Varför blir det kondens på mina fönster? Hur får man bort kondensen? Är det farligt med kondens på fönster? Frågorna är många och vi hoppas att du hittar svar nedan.

Kondens på fönster - vanliga orsaker och åtgärder:

Kondens på fönster kan ha många olika orsaker. Här beskriver vi de vanligaste samt förslag på åtgärder. Välkommen att ringa oss om du har fler frågor!

Kondens på fönstrets insida

  1. Dålig ventilation – när luftombytet är för litet kan inomhusluften inte ”bära” all fukt som finns i rummet. Fukten kondenserar då på den kallaste ytan, vilket vanligtvis är fönstrets insida.

Åtgärd: Öka ventilationen genom att se över befintlig tilluft och frånluft . Sätt ev. in fler ventiler. Kom ihåg att det inte hjälper med fler ventiler om frånluften är otillräcklig. Vädra gärna!
Ett enkelt och billigt sätt att öka frånluften i ett självdragshus är att montera en badrumsfläkt, som gärna kan gå på konstant lågfart.

2. Dålig luftcirkulation
vid fönstret gör att fukt i rummet inte transporteras bort från glasets kalla yta vilket medför kondens.

Åtgärd: Se till att luften vid fönstret tillåts cirkulera fritt. Finns det en fönsterbänk som gör att den varma luftströmmen från radiatorn inte når glaset? Se till att det finns en springa mellan fönsterbänk och vägg. Finns det stora gardiner och mycket krukväxter? Se till att luften får större möjligheter att cirkulera fritt. På morgonen kan det vara vanligt med kondens på grund av persienner eller rullgardiner.

  1. För låg inomhustemperatur ger kall luft som inte kan bära lika mycket fukt som varm luft. Om inomhustemperaturen är för låg ökar alltså risken för kondens.

Åtgärd: Höj inomhustemperaturen.

 

Kondens på yttre glasets insida på kopplat fönster

  1. Felplacerad eller dålig tätningslist kan ge kondens på det yttre glasets insida om ventilationen inte fungerar. Detta är särskilt vanligt på övervåningen i självdragshus där övertryck kan uppstå istället för det undertryck som eftersträvas inomhus. Detta medför att varm inomhusluft som kan ”bära” mycket fukt kan läcka ut mellan glasen där fukten kondenserar på den kallaste ytan, dvs det yttre glasets insida.

Åtgärd: Byt tätningslist och se till att den är rätt placerad mellan karm och båge. Se gärna vår instruktionsfilm!

 

  1. Dålig cirkulation mellan bågarna.

Åtgärd: Se till att mellanrummet mellan bågarna är så stort att luften kan cirkulera.

 

  1. För litet mellanrum mellan karm och ytterbåge .

Åtgärd: Hyvla/slipa bågarna så att mellanrummet blir större och luften kan cirkulera mellan bågarna.

 

Kondens på utsidan av ett modernt fönster med isolerglasruta

På nya välisolerade isolerglasfönster kan kondens förekomma på det yttersta glaset. Detta märks främst på morgonen och är vanligare på fönster mot norr. Fönstret har ett lågt U-värde och släpper därför inte igenom så mycket värme vilket medför att glasytan blir så kall att luftens fuktighet kondenserar. Problemet är mest estetiskt men är också ett bevis för att fönstret har bättre värmeisoleringsförmåga än ett gammalt kopplat fönster.

Produktfrågor

Kan jag måla på LAseal Fönsterkitt?

Kan man måla på LAseal fönsterkitt? Vilken färg kan man måla med på kittet? När kan man måla på kittet? Vi har samlat lite information om målning på vårt egenutvecklade kitt LAseal nedan.

Målning på LAseal

LAseal fönsterkitt behöver inte övermålas av tekniska skäl, men, vi rekommenderar ändå målning då det ger ett enhetligare utseende.


Målat kitt är dessutom mer smutsavvisande och lättare att rengöra. Välj en kulör som ligger så nära fönsterfärgens kulör som möjligt för bästa täckförmåga. Mångårig erfarenhet och flera tester visar att både lösningsmedelsbaserade och vattenspädbara grundfärger för fönstermålning normalt har mycket god vidhäftning på LAseal.

Övermålning kan ske i princip direkt efter läggning även om de flesta väljer att måla dagen efter då kittet har härdat. Du kan också måla betydligt senare om så önskas. Vi har testat flera av de ledande färgfabrikaten på marknaden. Även flera olika fabrikat och kulörer av linoljefärg har provats enligt tillverkarens anvisningar med utmärkt resultat.

Notera att linoljefärg kan få en mattare yta på kittet än den får på själva fönsterbågen. Detta kan upplevas tydligare vid mörka kulörer men påverkar ej färgens vidhäftning. På vissa fönster kan det efter en tid uppstå sprickor i färgskiktet på kittet. Detta är inget fel utan visar bara att kittet genom sin elasticitet klarat att ta upp de rörelser som uppstår av väder och vind. Sprickorna beror på att färgen inte är lika elastisk.

 

Har du specifika frågor rekommenderar vi dig att ringa oss på 0392-36010.

Frågor om dimensionering av från- och tilluft

Hur dimensionerar man från- och tilluft?

Vi ventilerar våra hus för att byta ut förorenad inomhusluft mot ren uteluft.

Föroreningar inomhus kommer ifrån matlagning, tvätt, möbler etc. En väl fungerande ventilation är därför A och O för både hus och hälsa.

Grundprincipen för luftens rörelse bygger på att uteluft tillförs i vardagsrum, sovrum och hall, och förs vidare till kök, bad och toalett, där den sedan lämnar bostaden genom frånluften. För att detta ska fungera måste ett visst undertryck råda samt överluftsmöjlighet finnas till utrymmen med frånluft.

Det är även viktigt att huset är tätt, med god tähet och rätt dimensionad till- och frånluft får man den bästa ventilationseffekten.

Normalt rekommenderas minst en ventil per sovrum och 2 ventiler i vardagsrum. Tilluftsflödet ska vara lägst 0,35 l/s per kvadratmeter golvarea och till sovrum bör den vara lägst 4 l/s per sovplats.

För mer detaljerad information se det sista kapitlet i vår katalog där ger fler tips om dimensionering och monteringstips av spaltventiler.

Frågor om leveranser, returer osv

Leverans och betalningsinformation

Du hittar våra köpvillkor här.

Adress och kontakt:

Leif Arvidsson AB
Målaregatan 5
565 33  MULLSJÖ
Telefon: 0392-36010
e-post: info(at)leifarvidsson.se
Organisationsnummer: 556189-6209